Aanbevelingslijst

1. Visie

De juiste inzet van ICT zorgt ervoor dat de motivatie toeneemt, de leerprestaties verbeterd en het leerproces efficiënter wordt.
Deze drie effecten zorgen ervoor dat leerlingen meer en beter kunnen leren en dat hiermee het leerrendement toeneemt.
Bij deze heb ik enkel nog maar het belang voor de leerlingen in het kort geschetst. Ook u als leerkracht zal vele voordelen ontdekken wanneer u ICT integreerd in uw lessen.

2. Deskundigheid

Tijdens onze workshops op school, heb ik telkens heel veel bijgeleerd. Doordat ik nu meer kennis heb, ben ik beter op de hoogte van de mogelijkheden, zie ik de meerwaarde er van in en ben ik zelfzekerder om dit te gebruiken tijdens de les. Daarom raad ik ten zeerste aan dat elke leerkracht per jaar een aantal nascholing moet volgen ivm ICT. Dit kan gaan over het digibord, over het integreren van ICT binnen een bepaald leergebied maar ook een extraatje zoals het maken van een webquest, enzoverder. Bent u op zoek naar een site waar u een overzicht hebt van de nascholingen die u kan volgen, raad ik u onderstaande website aan.

https://www.nascholing.be/2014-2015/index.aspx?type=16 .

3. Inhoud en toepassingen

Bij deze wil ik enkele educatieve softwarepakketten aanbevelen.

Allereerst wil ik u bingel (uitgeverij Van IN) voorstellen. Hierop staan bijna 4 000 methodegebonden oefeningenreeksen beschikbaar die u kunt inzetten voor huiswerk, contractwerk, vrij oefenen … en dat zowel thuis als in de klas. Daarboven kan u ook nog eens per leerling een persoonlijke takenlijst samenstellen, dit zorgt ervoor dat de taken altijd op het niveau van het individuele kind zijn, differentieren is nog nooit zo gemakkelijk geweest. U kan volgen of de opgelegde taken gemaakt zijn en u kunt makkelijk de behaalde punten bekijken. Ook de ouders kunnen via hun login bekijken welke taken hun kind heeft en welke zij al gemaakt hebben. Een soortgelijke educatief softwareprogramma is ambrasoft (plantyn).
Hieronder vindt u de link van beide softwareprogramma's.

https://www.bingel.be/   
https://www.ambrasoft.be/

Specifiek voor spelling, kan u het woordkasteel gratis downloaden. De leerlingen kunnen zelf spelletjes kiezen of u kan taken opleggen per klas of per leerling. U kan woordenlijsten invoeren met stemopname of met plaatjes, oefenpakketen maken, resultaten bekijken,enzoverder. Hieronder vindt u de link, daarop staat alles uitgebreid uitgelegd.
https://www.woordkasteel.com/wkasteel/indexw.htm

Specifiek voor wiskunde, kan u sommenplaneet gratis downloaden. Sommenplaneet is een rekenprogramma voor kinderen vanaf 6 jaar, voor thuis of op school. Alle onderdelen zijn opgebouwd als spelletjes (op vele niveaus) die je kunt winnen door goed te rekenen. Dit programma werkt op dezelfde manier als het woordkasteel. Hieronder vindt u de link.
https://www.woordkasteel.com/sommenwebsite/indexsp.htm

Ten slotte wil ik u voor het digibord notebook smart aanbevelen, dit is een gebruiksvriendelijke software om aantrekkelijke lessen en presentaties mee te maken. U kan thuis uw lessen voorbereiden met de software op uw computer en in de klas kan u hiermee verder aan de slag gaan zoals dingen aanvullen, aanduiden, enzoverder.
Hieronder vindt u de handleiding waarin u de mogelijkheden van deze software kunt bekijken.

https://downloads01.smarttech.com/media/sitecore/nl/support/product/smartnotebook/smartnotebooksoftware11windows/guides/guidenotebook11winv25apr12.pdf

4. Infrastructuur

Wat de infrastructuur betreft zou ik zeker Ipads aanbevelen, dit is een eenmalige investering waar je veel kan uithalen. 20 Ipads per school zou ideaal zijn, deze worden bijvoorbeeld in het kantoor van de directeur opgeborgen en kan je als leerkracht reserveren. Op de Ipad kan je tal van applicaties downloaden waarmee de leerlingen aan de slag kunnen in de klas.

Een computerlokaal waarin alle leerlingen individueel aan een computer kan werken, zou uiteraard nog meer mogelijkheden bieden.